ourweb.nl

Kunst van epoxy

Met epoxy kan je ontzettend veel. Je kan er meubels van maken, je vloer mee gieten en sieraden knutselen. Maar hedendaags gebruiken zelfs kunstenaars het goedje voor het maken van de meest unieke en uiteenlopende kunstobjecten. In dit blog zal ik je kort uitleggen wat epoxy is en hoe je het kan gebruiken voor het maken van kunst.

Wat is het?

Epoxy is een vloeibaar en doorzichtig product dat vaak te vinden is in vloeibare vorm. Je hebt epoxy lijm, giethars, resin, etc. Dit maakt het een zeer veelzijdig product om mee te werken. Epoxy is niet schadelijk om in te ademen maar wel wordt aangeraden om handschoenen te dragen om te voorkomen dat je met het spul in aanraking komt. Het is namelijk erg lastig te verwijderen. Kom je er toch mee in aanraking? Maak het dan schoon met azijn. Epoxy droogt het best in de zon. Per soort verschilt het hoelang het duurt voordat het compleet is uitgehard. Kijk hiervoor goed naar de aanwijzingen op de verpakking. Epoxy kopen kan in de bouwmarkt, maar ook gemakkelijk online.

Ideeën

Dan is het nu tijd om je wat leuke ideeën voor te leggen om mooie kunstige objecten te maken. We beginnen met datgeen waar je dagelijks overheen loopt: de vloer. Jij kan thuis de origineelste vloer ooit maken dankzij epoxy. Misschien met stenen uit het gebied waar je altijd op vakantie gaat? Of bierdopjes overgoten met epoxy in jouw kroeg aan huis? Je kan het zo persoonlijk maken als je zelf wil. Giet er een laag epoxy over en voilà, jouw vloer is een ware eyecatcher.

Van epoxy is het ook mogelijk om een schilderij te maken. Kies hiervoor een goede ondergrond. Plastic of hout zijn materialen waar epoxy zich aan hecht. De verschillende kleuren kun je op een prachtige manier door elkaar heen mengen. Hiervoor dien je wel altijd te beginnen met de donkerste kleur. Je kan met lichtblauwe kleuren en wit een zee maken of met donkerblauwe kleuren de sterrenhemel. Op het eind kan je met een gasbrander alle belletjes verwijderen ter afwerking.

Tot slot zie je epoxy steeds vaker terug in de eettafels. Hierbij wordt het midden van de tafel gevuld met epoxy en zullen twee losse panelen hout de tafel afmaken. Met een doorzichtige epoxy geef je al een prachtig effect, maar net als bij de schilderijen kan je hierbij ook een zee of sterrenhemel namaken. Dat wordt nog eens bijzonder dineren!

Hopelijk heb ik je wat leuke inspiratie gegeven om zelf aan de slag te gaan. Op internet kan je tientallen video’s vinden voor de exacte uitleg. Veel plezier! 

Mobiele versie afsluiten