Het houden van kippen kan ontzettend leuk zijn en tegenwoordig nemen steeds meer mensen een aantal kippen in huis. Echter zijn er wel een aantal zaken waar je goed over na moet denken voordat je daadwerkelijk kippen gaat kopen. De verzorging van kippen is niet altijd even makkelijk en leuk. In deze blog lees je een aantal hoofdzaken die je zullen helpen bij het maken van een weloverwogen keuze. 

Kippenhok

Natuurlijk is een goed verblijf voor de dieren heel belangrijk. Bekijk altijd eerst of je voldoende ruimte hebt voor een binnenhok en ook plaats hebt voor een buitenverblijf waar de kippen overdag kunnen rondscharrelen. De kippen zullen overnachten en eieren broeden in het binnenhok dus er moeten legnesten aanwezig zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om het verblijf van de dieren te beschermen tegen ongedierte. Dit kun je doen door een fijn gaas te gebruiken waar muizen bijvoorbeeld niet doorheen kunnen. Verder moet een kippenhok wekelijks schoongemaakt worden en worden voorzien van een nieuwe bodembedekking. Hier zul je dus tijd voor vrij moeten maken.  

Eten en Drinken

Kippen moeten voldoende eten en drinken om gezond te blijven en fit te zijn voor het broeden van eieren. Kippen zijn makkelijke eters. Ze hebben elke dag voer nodig en vers water. Gemiddeld eet een kip 100 gram voer per dag en drinken ze 40 milliliter water per dag. De voorkeur gaat uit naar een voederbak in de kippenren en niet in het hok omdat je hiermee het kippenhok schoon kunt houden en eventueel ongedierte niet direct terecht komt in de slaap- en broedruimte van de kippen. 

Buitenverblijf

Een buitenverblijf is voor kippen heel belangrijk. Hier kunnen ze overdag rondscharrelen en hun uitwerpselen kwijt. Dit doen ze namelijk liever niet op de plek waar ze overnachten. Daarnaast is het belangrijk om wekelijks de grond in het kippenren om te spitten zodat uitwerpselen zich niet gaan ophopen. Om een kippenren heen worden vaak groente- en fruitgewassen gehouden. Wees alert en voorkom of bestrijd spintmijt of wolluis. Deze mijt of luis beschadigd de planten zodanig dat deze kunnen afsterven en het groente en fruit bederft. Zorg ervoor dat je kippen nooit hiervan kunnen eten want daar worden ze ontzettend ziek van.     

Bloedluis

Een veel voorkomend en vervelend probleem bij kippen zijn bloedluizen. Een kip kan verschrikkelijk veel last krijgen van deze parasiet die zich overdag niet graag laat zien. Bloedluizen houden zich schuil in de spleten van het kippenhok en gaan in de nacht op jacht. De bloedluis verspreidt zich snel en daarom is het belangrijk om bij de wekelijkse schoonmaak goed te controleren op deze vervelende mijt. Voorkomen is beter dan genezen!