Vandaag de dag kun je veel dingen online vinden. Je kunt op het web online aankopen maken, informatie en reviews lezen en natuurlijk advies aanvragen. De vraag is echter: is elk soort advies online “goed”? In andere woorden: kun je bijvoorbeeld online goed advies vinden voor een hypotheek? Daar gaan we in dit blog artikel dieper op in. Het is per slot van rekening makkelijk om het idee op zichzelf van de kaart te vegen, zonder aanvullende data.

Hoe veel kun je nu eigenlijk (maximaal) lenen?

De grote vraag! Over het algemeen verschilt dit bijzonder weinig per aanbieder. Er wordt namelijk een redelijk consistente ‘formule” op los gelaten om te bepalen hoe hoog het te lenen bedrag voor je hypotheek mag zijn. Dat is ter bescherming van de investering van de verstrekker, maar ook voor jezelf. Een te hoge hypotheek zal je namelijk opzadelen met te hoge maandlasten, waardoor je hier vroeg of laat niet langer aan kan voldoen.

Wat je maximaal kan lenen heeft volledig te maken met je (bruto) jaarinkomen en het feit of je openstaande schulden of andere maandelijkse lasten draagt. Hierbij kun je denken aan (partner)alimentatie, studieschulden of andere openstaande leningen. Eigen geld meenemen of samen kopen heeft overigens vele voordelen. Zo draag je de last niet alleen en kun je meer lenen.

De actuele rentes (september ’18)

De actuele rentes voor de hypotheek liggen op dit moment rond de 1,7%. Het verschilt een beetje per aanbieder, maar niet veel. Zo betaal je voor een annuïteitenhypotheek bij Merius 1,65% rente en bij Obvion 1,71%. Naast de rente zal je echter ook moeten kijken naar de voorwaarden. Op sommige vergelijkingswebsites kun je ook heel handig cijfers en beoordelingen zien voor de voorwaarden. Altijd handig om naar te kijken!

Online hypotheek vergelijken

Er zijn gelukkig manieren om het jezelf heel gemakkelijk te maken. Zo kun je vandaag de dag online de hypotheek vergelijken. Per verstrekker kunnen de voorwaarden namelijk best verschillen. En het is ook maar net bij welke organisatie jij je goed voelt. Daarom is het belangrijk om hypotheken en aanbieder te vergelijken. Zet ze letterlijk naast elkaar en analyseer de plus- en minpunten. Via handige vergelijkingswebsites kun je er binnen no time achter komen wat voor jouw situatie de beste stappen kunnen zijn. Dat scheelt je een hoop tijd – en kan je bovendien ook nog eens flink schelen in de portemonnee. Met voldoende eigen kennis kun je namelijk een adviesgesprek achterwege laten en direct op de afsluiting zelf springen.