De verwarming

In de winter wordt het natuurlijk weer kouder waardoor de verwarming weer vaker gebruikt gaat worden. Het kan voorkomen dat je de verwarming aan zet, maar toch wordt de radiator niet warm. Grote kans is dan dat je de radiator moet ontluchten. Dit kan je gemakkelijk zelf doen. Je hebt een soort sleuteltje nodig waarmee aan de zijkant de radiator lichtjes open draait. Je hoort dan gesis, dat is de lucht die uit de radiator komt. Houdt een papiertje erbij, zodra het gesis namelijk stopt kunnen er een paar druppeltjes water uit komen. Zodra dat gebeurt, weet je dat de lucht er uit is. Je kan dit een paar keer moeten herhalen nadat de radiator warm is geworden, warme lucht stijgt namelijk omhoog. Vergeet bovendien niet de cv-ketel in de gaten te houden, deze moet namelijk om de zoveel tijd nagekeken worden door een expert of hij nog veilig genoeg is.

Leidingen

Als je een buitenleiding hebt, kan je deze beter afsluiten voor de winter. Je gaat deze waarschijnlijk toch niet gebruiken. Vergeet vooral niet de leiding te legen. Als er nog water in de leiding zit als het gaat vriezen, loop je namelijk kans dat het water bevriest en uitzet waardoor de leidingen beschadigen.

Takken op je dak

Het is natuurlijk belangrijk dat water uit de goot weg kan stromen door de waterpijp. Zodoende moet je regelmatig viezigheid uit de goot halen. Het kan echter ook zijn dat er takken in liggen als je een boom hebt die in de buurt van jouw dak staat. Dan kan het handig zijn om overhangende takken af te zagen om een verstopte goot en waterpijp te voorkomen. Pak de kettingzaag erbij en zaag overhangende takken eraf. Vraag uiteraard wel even, als het de boom van de buren of iemand anders is, of de eigenaar dit goed vindt. Je wilt immers niet in de volgende aflevering van de rijdende rechter komen.

Kaarsen en lampen

Het wordt in de winter natuurlijk eerder donker, waardoor er weer meer gebruik wordt gemaakt van lampen. Probeer gloeilampen als ze kapot zijn, te vervangen door spaarlampen of led lampen, deze zijn namelijk beter voor de portemonnee. Als je een beetje sfeer in huis wilt brengen door het gebruik van kaarsen, moet je wel goed oppassen. Verlaat niet een kamer waar een brandende kaars in staat. Als het vuur namelijk zou verspreiden, ben jij er namelijk niet snel genoeg bij om het te blussen en kan je naar verrast worden. Vergeet overigens niet als je een open haard hebt en deze regelmatig gebruikt, om deze minimaal 1 keer per jaar te laten vegen en controleren, zo kun je immers een koolstofmonoxide vergiftiging voorkomen.