Er is als ondernemer niks vervelender dan moeten wachten op je geld. Toch is het iets wat helaas veel voorkomt en ook nog weleens met verstrekkende gevolgen. In bijna een kwart van de faillissementen binnen het MKB is het niet betalen of veel te laat betalen van klanten de oorzaak. Een risico waar je als ondernemer dus zeker mee aan de slag moet. Eén van de zaken die je dan goed moet regelen is een incassobureau waar je goed mee kunt samenwerken. Overigens nadat je intern binnen je bedrijf het debiteurenbeheer goed op orde hebt gebracht. En in dit blog gaan we je daar meer over vertellen.

Het debiteurenbeheer binnen je bedrijf op orde brengen

Zoals we in de eerste alinea al zeiden is de eerste stap het op orde brengen van het debiteurenbeheer binnen je organisatie. De belangrijkste stap om het debiteurenrisico onder controle te krijgen. Zorg er daarbij voor dat je allereerst iemand verantwoordelijk hebt gemaakt binnen je bedrijf en dat jij samen met diegene het proces goed uitschrijft. Dus wanneer factureren, wanneer een herinnering versturen. Dat soort zaken. Dit zorgt ervoor dat duidelijk is wat wanneer moet gebeuren en worden er veel minder snel zaken vergeten. Daarnaast is het belangrijk om de randvoorwaarden goed op orde te brengen. In de meeste gevallen houdt dat in dat er goede software is. Met deze software kan je allereerst goed factureren. Dit levert je vaak ook een hoop tijd op omdat deze software ervoor zorgt dat je efficiënt kunt factureren. Het mooie is dat deze factuur dan in het systeem staat en je goed kunt volgen of er aan de betalingstermijn wordt voldaan. Vaak kun je namelijk het systeem ook koppelen aan je internetbankieren zodat je realtime inzicht is in of er betaald is ja dan wel nee. Vervolgens kun je dus ook snel een herinnering versturen.

Het inschakelen van een incassobureau

Helaas komt het ook nog weleens voor dat ondanks je inzet in het debiteurenbeheer er toch niet betaald wordt. Je zal dan moeten overgaan naar een volgende stap en dat is vaak het inschakelen van een incassobureau. Deze zal allereerst beginnen met het starten van een minnelijke incassoprocedure. Dit betekent het opnieuw aanschrijven van je debiteuren en ook telefonisch contact opnemen om tot een nieuwe betalingsafspraak te komen. Als dit niet werkt start er een juridische incassoprocedure. Hierbij worden juridische middelen ingezet. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een dagvaarding en of beslaglegging.